Yψηλής ισχύος Μαγνήσιο | High Potency Magnesium | 300mg | 30Caps
  • Yψηλής ισχύος Μαγνήσιο | High Potency Magnesium | 300mg | 30Caps

Yψηλής ισχύος Μαγνήσιο | High Potency Magnesium | 300mg | 30Caps

Vegan, Veg Caps

Κωδ. Προϊοντος: V303
16,00 €
με ΦΠΑ
Διαθέσιμο
Ποσότητα

  Πολιτική Απορρήτου

Η πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και πελατών της ιστοσελίδας.

  Όροι αποστολής προϊοντων

Τα πάντα σχετικά με τους όρους αποστολής , παράδοσης και επιστροφής των προϊοντων μας

Το μαγνήσιο αναφέρεται ως η «σπίθα της ζωής», γιατί αποτελεί συστατικό ζωτικής σημασίας σε πολλές διεργασίες και λειτουργίες του σώματος, επηρεάζοντας με πολλούς τρόπους την ανθρώπινη υγεία. Το μαγνήσιο συμμετέχει σε 300 και πλέον ενζυμικές αντιδράσεις του σώματος και για αυτό είναι σημαντικό για πολλές κυτταρικές διεργασίες, όπως η οξειδωτική φωσφορυλίωση, η γλυκόλυση, η μεταγραφή του DNA και η σύνθεση πρωτεϊνών.

      Η ανεπάρκεια/ έλλειψη μαγνησίου συνδέεται με πολλές ασθένειες, όπως η ημικρανία, η νόσος αλτσχάϊμερ, η υπέρταση και τα προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος, ο διαβήτης τύπου 2, η οστεοπόρωση, το άγχος, η κατάθλιψη και η χρόνια κόπωση.

Έλλειψη/ανεπάρκεια μαγνησίου

   Ενώ παλαιότερα τα φαινόμενα έλλειψης μαγνησίου ήταν σπάνια, λόγω της κατανάλωσης πολλών πράσινων λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων και σιτηρών, σήμερα με την υπέρ-επεξεργασία τωντροφών, η πρόσληψη μαγνησίου έχει περιοριστεί κατά πολύ. Άλλος παράγοντας, που οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου, είναι η κακή ποιότητα του εδάφους, το φτωχό σε μέταλλα και θρεπτικά συστατικά χώμα, λόγω της χρήσης λιπασμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή λαχανικών με μειωμένη περιεκτικότητα σε μέταλλα και φυσικά μαγνήσιο. Σύγχρονες μελέτες απέδειξαν ότι η μέση πρόσληψη μαγνησίου στις δυτικές κοινωνίες είναι συχνά κάτω από τις ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες πρόσληψης (RDA).

       Στο Ηνωμένο βασίλειο η μέση ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου σε γυναίκες και άντρες εκτιμάται στα 229mg και τα 308mg αντίστοιχα. Επομένως, το 100% των ανθρώπων στο Ηνωμένα Βασίλειο δεν καλύπτει τις ανάγκες του σε μαγνήσιο σύμφωνα με την Ημερήσια Συνιστώμενη Πρόσληψη (RDA) των 375mg.

       Επιπλέον, η ποσότητα, που ορίζεται στον πίνακα Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης είναι εξαιρετικά χαμηλή. Καθώς δεν είναι σαφές ποια είναι η βέλτιστη πρόσληψη μαγνησίου ημερησίως, είναι έκδηλο ότι η σύγχρονη διατροφή δεν παρέχει στον οργανισμό την αναγκαία ποσότητα για να αποτραπεί η ανεπάρκεια μαγνησίου και τα προβλήματα υγείας, που συνεπάγεται.

     Εκτιμάται ότι πριν την εκβιομηχάνιση και την εντατικοποίηση της γεωργίας, η ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου ήταν περίπου 600mg, ποσό που θεωρείται ότι αποτελεί και την ενδεδειγμένη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου για τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Έρευνες πάνω στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, έδειξαν ότι τουλάχιστον 300mg μαγνησίου ημερησίως χρειάζονται για την αύξηση των επιπέδων του αίματος. Επομένως οι περισσότεροι από εμάς οφείλουμε να ενισχύσουμε την ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου κατά 300mg τουλάχιστον παράλληλα με τη συνήθη διατροφή μας. Αυτή η δοσολογία μπορεί να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τη χρήση συμπληρωμάτων μαγνησίου.     

Παράλληλα με την φτωχή διατροφή, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες πρόκλησης έλλειψης/ ανεπάρκειας μαγνησίου.

Πίνακας Ι : Παράγοντες πρόκλησης ανεπάρκειας/έλλειψης μαγνησίου

Διατροφικός

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, άλατος, φωσφορικών οξέων (ελαφριά ποτά/αναψυκτικά), καφεΐνης.

Ενδοκρινολογικές διαταραχές

Υπερθυρεοειδισμός

Διαβήτης

Τρόπος ζωής

Έντονη εφίδρωση

Έντονο, παρατεταμένο στρες

Γαστρεντερικές διαταραχές

Κολικοί

Μολύνσεις

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Δυσαναπορρόφηση

Εμετός /Διάρροια

Αυξημένα επίπεδα κορτισόλης

Χρόνιο στρες

Στέρηση ύπνου

Αθλητισμός και συχνή άσκηση

Απορρόφηση μαγνησίου

   Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι συμπληρωμάτων μαγνησίου (πχ κιτρικό, οροτικό, μηλικό, οξείδιο του μαγνησίου και θειικό). Δυστυχώς, οι μελέτες βιοδιαθεσιμότητας συγκρίνουν τυπικά μόνο μερικούς τύπους μαγνησίου χωρίς να υπολογίζεται άμεσα η απορρόφηση τους. Εν αντιθέσει, συχνά χρησιμοποιείται η ουρική έκκριση μαγνησίου ως έμμεσος δείκτης βιοδιαθεσιμοτητας.

Εδώ παρατίθενται οι σύγχρονες βιβλιογραφικές μελέτες:

  1. Lindbergetal (1990) υποστηρίζει ότι μία και μόνο δόση κιτρικού μαγνησίου έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από το οξείδιομαγνησίου.
  2. Muhlbaueretal (1991) διαπίστωσε ότι το ασπαρτικό μαγνήσιο είναι ανώτερο από το οξείδιο μαγνησίου.
  3. Schuetteetal (1993 & 1994) δεν διαπίστωσε διαφορές μεταξύ του γλυκινικού μαγνησίου και του οξειδίου του μαγνησίου.
  4. Firoz & Graber (2001) διαπίστωσε χαμηλότερη βιοδιαθεσιμότητα του οξειδίου του μαγνησίου σε σύγκριση με το χλωριούχο μαγνήσιο, το γαλακτικό μαγνήσιο και το ασπαρτικό μαγνήσιο.
  5. Walkeretal (2003) ανακάλυψε ότι το κιτρικό μαγνήσιο είναι ανώτερο από το γλυκινικό μαγνήσιο και το οξείδιο μαγνησίου.
  6. Schecteretal (2012) απέδειξε σε έρευνα τεσσάρων εβδομάδων ότι το οξείδιο μαγνησίου είναι εφάμιλλο με το κιτρικό μαγνήσιο όσων αφορά στην βιοδιαθεσιμότητά του.

       Για μία περίοδο, επικρατούσε η άποψη ότι το οξείδιο μαγνησίου είχε χαμηλή απορρόφηση. Ωστόσο, σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν ότι έχει υψηλή απορρόφηση και είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το κιτρικό μαγνήσιο. Κατά τη διάρκεια μελετών, ερευνητές συνέκριναν τα συμπληρώματα κιτρικού μαγνησίου και οξειδίου του μαγνησίου, σε ενδοκυτταρικό επίπεδο, για διάστημα ενός μήνα. Χρησιμοποιώντας νέες αναλυτικές τεχνικές (ανάλυση διασποράς με ακτίνες χ) τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το οξείδιο μαγνησίου παράγει επίπεδα ενδοκυτταρικού μαγνησίου παρόμοια με αυτά του κιτρικού μαγνησίου. Και τα δύο γίνονται καλώς ανεκτά.

     Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες μελέτες, δεν υπάρχουν επαρκεί στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι ο κάποιος τύπος μαγνησίου είναι ανώτερος από κάποιον άλλο, όσων αφορά στην βιοδιαθεσιμότά του. Μάλιστα, κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι διαφορετικοί τύποι μαγνησίου (ανθρακικό, χλωριούχο, κιτρικό, οροτικό και οξείδιο) υπήρξαν εξίσου αποτελεσματικοί κλινικά σε πολλών ειδών ασθένειες. Επομένως, οι όποιες διαφορές στην απορροφησιμότητα των ειδών μαγνησίου δεν είναι και τόσο σημαντικές, όσων αφορά τα κλινικά οφέλη.

Κλινική χρήση του μαγνησίου

Στρες – Μελέτη για τα συμπληρώματα μαγνησίου απέδειξε ότι το μαγνήσιο ρυθμίζει τη δραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου- υπόφυσης επινεφριδίων (HPA), το κύριο συστατικό του συστήματος στρες. Πειραματικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με υπερδραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου- υπόφυσης επινεφριδίων (HPA) και επακόλουθες αγχώδεις διαταραχές. Το μαγνήσιο επίσης επηρεάζει τη γλουταμινεργική νευροδιαβίβαση και τη νευροδιαβίβαση των υποδοχέων GABA, περιορίζοντας την εγκεφαλική διεγερτική δραστηριότητα και χαλαρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Κατάθλιψη – κατά τη διάρκεια ερευνών, η πρόσληψη μαγνησίου συνέβαλλε στην αντιμετώπιση των επίμονων συμπτωμάτων κατάθλιψης, που δεν υποχωρούν με τη συνήθη θεραπεία-αγωγή. Τα συμπτώματα, που βελτιώθηκαν και αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά με τη πρόσληψη μαγνησίου, είναι ο πονοκέφαλος, το άγχος, η ευερεθιστότητα, η αϋπνία και η παροδική απώλεια μνήμης.

Κατά τη διάρκεια μελέτης για την επίδραση των συμπληρωμάτων μαγνησίου (450mg ημερησίως για 12 εβδομάδες) έναντι του αντί-καταθλιπτικού φαρμάκου Ipramine, σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2,οι οποίοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση ανεπάρκειας μαγνησίου, απεδείχθη ότι το μαγνήσιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και το ίδιο αποτελεσματικό με τα αντί-καταθλιπτικά.

Ενέργεια- Η παραγωγή και χρήση της τριφοσφωρικής αδενοσίνης (ΑΤΡ) επηρεάζεται άμεσα από τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό. Η έλλειψη μαγνησίου δυσχεραίνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, ενώ θεωρείται ότι η χορήγηση μαγνησίου συμβάλλει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα κόπωσης.

Σε μελέτη, που διεξήχθη, για το ρόλο του μαγνησίου στην καταπολέμηση του Συνδρόμου χρόνιας κόπωσης (CFS), διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους, οι πάσχοντες από το σύνδρομο έχουν ερυθρά αιμοσφαίρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ενώ η ενδοφλέβια χορήγηση μαγνησίου βελτίωσε τα επίπεδα ενέργειας, τη συναισθηματική κατάσταση και την αντιμετώπιση του πόνου.

Η από του στόματος πρόσληψη μαγνησίου φαίνεται να έχει υποσχόμενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ινομυαλγίας (FMS). Tο μηλικό οξύ σε συνδυασμό με το μαγνήσιο συνέβαλλε στον περιορισμό του πόνου (ένταση και διάρκεια) και της ευαισθησίας στους πάσχοντες από το σύνδρομο ινομυαλγίας, μετά από δύο μήνες θεραπείας.

Υγεία των γυναικών - Έχει αποδειχθεί ότι το μαγνήσιο δρα εξαιρετικά ευεργετικά σε πολλούς τομείς της γυναικείας υγείας, όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), οι ημικρανίες που συνδέονται με τα έμμηνα, η δυσμηνόρροια (επώδυνη περίοδος), οι εξάψεις, η εγκυμοσύνη (κατά τη διάρκεια και μετά). Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες, που πάσχουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, έχουν ερυθρά αιμοσφαίρια με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, σε σχέση με τις γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η πρόσληψη συμπληρωμάτων μαγνησίου περιορίζει τα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου σε σχέση με τη χρήση ψευδοφαρμάκου-πλασέμπο. Άλλη μελέτη απέδειξε ότι η πρόσληψη 200mg μαγνησίου είχε πολύ ανώτερα αποτελέσματα στην κατακράτηση υγρών, που συνοδεύει τα προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σε σχέση με το ψευδοφάρμακο-πλασέμπο.

Στοιχεία αποδεικνύουν ότι το μαγνήσιο είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και τις μεταβολές της διάθεσης, όταν συνδυάζεται με βιταμίνη Β6.

Παράλληλα, το μαγνήσιο περιορίζει τις εξάψεις. Σε πιλοτική μελέτη χορήγησης μαγνησίου σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, διαπιστώθηκε ότι το μαγνήσιο περιόρισε τις εξάψεις, που συνοδεύουν συχνά τη θεραπεία καρκίνου. Μετά από 4 εβδομάδες πρόσληψης συμπληρωμάτων μαγνησίου (400mg) αντιμετωπίστηκαν οι εξάψεις στο 45% των γυναικών, και σε άλλο 45% γυναικών περιορίστηκαν κατά 50%. Στη δεύτερη φάση της μελέτης (400mg μαγνησίου για 4 εβδομάδες), οι εξάψεις, η κόπωση, η εφίδρωση και το στρες περιορίστηκαν σημαντικά.

Η πρόσληψη συμπληρωμάτων μαγνησίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλει στην επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης, ιδιαιτέρως σε γυναίκες με χαμηλή διατροφική πρόσληψη. Επαναληπτικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η χρήση μαγνησίου κατά την εγκυμοσύνη, πριν την 25η εβδομάδα κύησης, περιορίζει το κίνδυνο προωρότητας και γέννησης ελλιποβαρών μωρών. Επίσης, σημειώθηκαν χαμηλά ποσοστά εισαγωγής σε νοσοκομείο και αιμορραγικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπληρώματα μαγνησίου κατά την εγκυμοσύνη αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση των μυϊκών κραμπών των ποδιών.

Αθλητισμός και αθλητικές επιδόσεις – η έντονη άσκηση αυξάνει την απώλεια μαγνησίου μέσω της διούρησης και της εφίδρωσης, αυξάνοντας έτσι κατά 10-20% τις ανάγκες μαγνησίου στους αθλητές. Η διατροφική πρόσληψη μαγνησίου είναι συνήθως χαμηλή στους αθλητές. Η έλλειψη /ανεπάρκεια μαγνησίου αποδυναμώνει τη σωματική απόδοση και την ικανότητα άσκησης.

Μελέτη σε γυναίκες, που δεν ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη μαγνησίου (320mg) ημερησίως, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του καρδιακού παλμού και της παραγωγής οξυγόνου. Μάλιστα, στα πλαίσια μίας έρευνας, ενήλικες που κατανάλωσαν συμπλήρωμα μαγνησίου 250mg ημερησίως, διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, τα συμπληρώματα μαγνησίου καταπολέμησαν αποτελεσματικά τα συμπτώματα μυϊκών κραμπών και σπασμών σε όσους ασκούν βαριά σωματική εργασία.

Παράλληλα, το μαγνήσιο βοηθά τους πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα να βελτιώσουν την εκτέλεση της άσκησης τους. Κατά τη διάρκεια μίας έρευνας, διάρκειας 6 μηνών, σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, διαπιστώθηκε ότι η πρόσληψη μαγνησίου είχε σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα στην εκτέλεση της άσκησης, όσων αφορά στη διάρκεια της και τον περιορισμό του πόνου στο στήθος.

Υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος - Σε έρευνα διάρκειας 4 μηνών, διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση μαγνησίου σε ασθενείς με υπέρταση, μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η αρτηριακή πίεση μειώνεται μέσω της ενεργοποίησης της αντλίας νατρίου των κυτταρικών μεμβρανών και του περιορισμού των λιπιδίων ορού. Τα συμπληρώματα μαγνησίου δρουν επίσης ως αποκλειστές διαύλων ασβεστίου. Παράλληλα αυξάνουν το νιτρικό οξείδιο και προκαλούν αγγειοδιαστολή ευεργετώντας με αυτόν τον τρόπο την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σε πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, η πρόσληψη μαγνησίου συνέβαλλε στη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας των βρογχικών αρτηριών, αποτρέποντας τη θρόμβωση. Η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου περιορίζει τον κίνδυνο εμφράγματος. Μάλιστα, σε μετά-ανάλυση διευρυμένης κλίμακας απεδείχθη ότι η επιπλέον πρόσληψη 100mg μαγνησίου ημερησίως περιόρισε τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 8%.

Σάκχαρο αίματος - Εμπεριστατωμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι η χαμηλή διατροφική πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Παράλληλα, μετά-ανάλυση 9 κλινικών δοκιμών για την πρόσληψη μαγνησίου σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, απέδειξε μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίµα σε νηστεία  και αύξηση της HDL χοληστερόλης, μετά από πρόσληψη 360 mg ημερησίως για 4-16 εβδομάδες.

Υγεία των οστών – Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των οστών, μέσω της δραστηριότητας οστεοβλαστών και οστεοκλαστών, της καταπολέμησης της υποκαλαιμίας και της ενίσχυσης των οστικών κρυστάλλων. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου ορού. Σύμφωνα με έρευνα, η πρόσληψη συμπληρώματος διατροφής κιτρικού μαγνησίου (290mg / ημερησίως) περιόρισε τον οστικό μεταβολισμό και επομένως την οστική απώλεια.

Πιθανή εφαρμογή: Στρες, άγχος, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, ινομυαλγία, υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, οστεοπόρωση, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), συμπτώματα εμμηνόπαυσης, άθληση, σπορ, υπέρταση και διαβήτης.

Αντενδείξεις: Η πρόσληψη συμπληρωμάτων μαγνησίου αντενδείκνυται στους πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια. Η υψηλή πρόσληψη μαγνησίου, άνω των 4000mg σε μία δόση, είναι πιθανό να προκαλέσει εντερικές διαταραχές με ευκοίλια.

Αλληλεπιδράσεις:Ευεργετική αλληλεπίδραση είναι πιθανό να παρατηρηθεί σε όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή κατά της αρρυθμίας, καθώς και αποκλειστές διαύλων ασβεστίου. Συνιστάται η ιατρική παρακολούθηση.

Το παρόν προϊόν να μην λαμβάνετε παράλληλα με αντιβιοτικά τετρακυκλίνων και Φθοριοκινολόνες, γιατί περιορίζουν την απορροφησιμότητα του μαγνησίου.

V303
20 αντικείμενα
Μία χορτοφαγική κάψουλα παρέχει: Magnesium (as oxide, citrate, bisglycinate) 300mg Vegetable cellulose (HPMC*) capsule 100mg.
80 %EC NRV - NRV = θρεπτική αναφορά, αποτελούν κατευθυντήρια γραμμή για τις καθημερινές ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών που καθορίζονται από την ΕΕ


✓ Κατάλληλο για χορτοφάγους και βιγκάνς.
✓ Χωρίς προσθήκη γαλακτοκομικών, σιταριού, ζάχαρης, καλαμποκιού και σόγιας.
✓ Κατασκευάζεται χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Μία κάψουλα μία - δύο φορές ημερησίως με τροφή ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του θεραπευτή σας.

Σημαντικές Προειδοποιήσεις

✓Συμπλήρωμα διατροφής

✓Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας χρήσης.

✓Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας.

✓Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου.

✓Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή το θεραπευτή σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

✓Να φυλάσσεται κάτω των 30c και μακριά από τα μικρά παιδιά.

✓Μην το χρησιμοποιείτε αν η κάψουλα-περίβλημα είναι σπασμένη.

Σχόλια (0)